550 g mąki pszennej (tortowej), typ 450
mąka do wyrobienia ciasta
60 g masła
1 płaska łyżeczka soli
50 g świeżych drożdży lub 1 op. drożdży instant - ja dałam 2 op. wg zaleceń producenta
350 ml letniego mleka
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników.
2. Wszystkie składniki starannie ze sobą wymieszać, zagniatając ciasto.
3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
4. Ciasto ponownie zagnieść na stolnicy posypanej mąką i przedzielić na pół. Z każdej części uformować okrągły bochenek.
5. Bochenki lekko spłaszczyć i naciąć nożem w ukośną kratkę.
6. Bochenki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
7. Bochenki wstawić do piekarnika nagrzanego do 220'C (z termoobiegiem) i piec 40-45 minut.
Dobre rady:
- Jeśli chleb zbrązowieje jeszcze przed upływem sugerowanego czasu pieczenia, należy nakryć go folią aluminiową (lśniącą stroną folii na zewnątrz), by mocniej nie ściemniał.
- Bułki i chleb ładniej wyrastają i stają się bardziej puszyste, gdy wraz z ciastem wstawi się do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą.
Wygląda fantastycznie! aż ślinka cieknie na sam widok miękkiego środka i chrupiącej skórki. Jutro go piekę... Pozdrawiam!! i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak Ci wyszedł :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHEJ! Upiekłam, chleb bardzo smaczny, dodatkowo dodałam do niego całe migdały łuskane i trochę ekstraktu maślanego aby podkreślić aromat i smak, wyszło bardzo,bardzo dobrze tak jak oczekiwałamm choć nie jest tak łądnie wypieczony jak Twoje bochenki ;o). Niebawem pojawi się na blogu, więc zapraszam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKurczę szkoda, że przepis jest dla tych którzy z ciastem drożdżowym są za pan brat.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobiony chleb klapa kompletna, dopiero jak zaczełam grzebac w necie co zrobiłam źle wyszło szydło z worka...
Drugi chlebek po szkoleniu pt. "Dlaczego ciasto drożdżowe nie wyrosło" wiem już wszystko.