17 maja 2009

Makaron domowy

Kiedyś jakby mi ktoś powiedział, że sama będę robiła makaron głośno bym się zaśmiała... Jednak od jakiegoś już czasu nie kupuję spaghetti, ani tagliatelle, ponieważ robię je sama w domu używając specjalnych przystawek do KitchenAid. Poniższy przepis pochodzi z książki Doskonała Kuchnia Polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego.

Składniki:
350 g mąki
3 jajka
sól
1 łyżka oleju - ja dodaję oliwę
3-4 łyżki wody - ja dodaję ok. 5-6 łyżek wody

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, oliwę, wbić 3 jajka. Zagniatać ciasto dodając wodę. Ciasto musi być gładkie i sprężyste, nie może kleić się do rąk.
2. Ciasto mocno posypując mąką rozwałkować na placek i odłożyć na chwilę żeby przeschło.
3. W przypadku posiadania maszynki do makaronu rozwałkowany i przeschnięty placek należy przez nią "przepuścić". Jeśli ktoś chce natomiast zrobić kluseczki (np. do rosołu), po przeschnięciu placka należy zwinąć go w rulon i pokroić.
4. Makaron rozsypać po stolnicy, aby przeschnął.
5. Makaron gotujemy w posolonej z dodatkiem łyżki oliwy, wrzącej wodzie ok. 6-8 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz