22 lutego 2009

Czekoladowe ravioli

Czekoladowy Weekend jest moim pierwszym weekendem tematycznym. Inspiracje czerpałam z książki Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku.

Ciasto:
175 g mąki
4 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
2 jajka + 1 do smarowania
1 łyżka oleju roślinnego

Farsz:
175 g białej czekolady
225 g serka mascarpone
1 jajko
1 cytryna

Do podania:
śmietana kremówka

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać kakao, cukier puder, olej, wbić 2 jajka . Zagnieść ciasto.
2. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
3. W rondelku rozpuścić czekoladę. Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
4. Kiedy czekolada przestygnie dodać serek mascarpone, jajko, skórkę i sok z cytryny. Utrzeć na gładką masę.
5. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki prostokątny placek.
6. Farsz przełożyć do szprycy i wycisnąć na jednym z prostokątów niewielkie ilości farszu w odstępach ok. 4 cm.
7. Jedno jajko wbić do miseczki i wymieszać żółtko z białkiem. Przy pomocy pędzelka posmarować jajkiem ciasto pomiędzy porcjami farszu.
8. Ostrożnie nakryć przygotowane już ciasto drugim rozwałkowanym plackiem. Opuszkami palców dociskać placki pomiędzy porcjami farszu, usuwając bąbelki powietrza.
9. Pokroić ciasto na kawałki używając radełka do faworków.
10. Gotowe ravioli przełożyć na oprószoną mąką ściereczkę i pozostawić na 30 minut.
11. W garnku zagotować wodę. Wrzucić ravioli i gotować ok. 4-5 minut.
12. Podawać polane śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz