22 lutego 2009

Palmiery z Nutellą i orzechami

W ramach Czekoladowego Weekendu postanowiłam wypróbować jeszcze jeden przepis z książki Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku.

Składniki:
paczka gotowego ciasta francuskiego
Nutella
posiekane orzechy laskowe
cukier

Przygotowanie:
1. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę.
2. Rozsmarować Nutellę na całym cieście i posypać orzechami.
3. Zawinąć jeden brzeg ciasta do wewnątrz, następnie drugi tak, aby zetknęły sie pośrodku.
4. Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry.
5. Plastry każdy oddzielnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć łopatką. Posypać cukrem.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C (w przepisie oryginalnym 220'C) przez 10-15 minut, aż będą złociste.


4 komentarze:

  1. jakie piękne zawijańce:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne , brawo !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis, bardzo dobrze się udały, wszystkiego najlepszego i pozdrowienia z Moskwy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasto francuskie, ale na drugi raz kiedy będę to robić zaopatrzę się w minimum 2-3 porcje ciasta, bo z jednej wszystko zniknęło zbyt szybko :)

    OdpowiedzUsuń