Ciasto na 2 pizze:
375 g białej mąki
1/2 łyżeczki soli
7 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml letniej wody
Dodatki na 1 bardzo serową pizze:
3/4 kostki żółtego sera
1 camembert
kawałek gorgonzoli
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól czosnkowa
bazylia
oregano
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wsadzamy do miski i zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
375 g białej mąki
1/2 łyżeczki soli
7 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml letniej wody
Dodatki na 1 bardzo serową pizze:
3/4 kostki żółtego sera
1 camembert
kawałek gorgonzoli
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól czosnkowa
bazylia
oregano
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wsadzamy do miski i zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
2. Koncentrat pomidorowy podgrzewamy na małym ogniu w rondelku i doprawiamy go solą czosnkową, bazylią i oregano. Ser żółty trzemy na tarce, camemberta i gorgonzole kroimy w plasterki.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.
4. Placek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem, kładziemy camemberta i gorgonzole.
5. Pizze pieczemy górnej części rozgrzanego do 220'C piekarnika ok. 15-20 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz